Tegen de pelotonsleiding en een aantal onderofficieren van het Nederlandse peloton verkenners dat onlangs in Afghanistan in opspraak is geraakt zijn harde maatregelen getroffen. Zo worden twee kaderleden uit hun functie ontheven.
Het Openbaar Ministerie stelde na onderzoek vast dat de militairen van het verkenningspeloton zich niet aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt, maar de commandant van de TFU heeft ook een eigen onderzoek uitgevoerd.
Het ministerie van Defensie meldt dat “om vast te stellen of er sprake is geweest van verwijtbaar gedrag de commandant TFU aansluitend een eigen onderzoek heeft gehouden”.
Op grond daarvan is geconstateerd dat in enkele gevallen niet adequaat en ongepast gehandeld is.
Twee kaderleden hebben volgens Defensie “door hun handelen het vertrouwen dusdanig geschaad dat ze niet meer in staat worden geacht om hun leidinggevende taken uit te voeren”.
Deze soldaten worden daarom “van hun functie ontheven en naar Nederland gestuurd”.
Een aantal kaderleden blijft in het gebied werkzaam maar tegen hen worden wel disciplinaire maatregelen genomen. De overige kaderleden en alle manschappen van het peloton zijn niets te verwijten, zo deelde Defensie mee.
De vertrouwensrelatie met de compagniesleiding is wel beschadigd. Daarom worden de eenheden van het peloton bij een andere compagnie binnen de Battlegroup ingezet.
In de pers circuleerden berichten dat de verkenners zich gepasseerd voelden omdat ze slechts een aanvullende taak kregen bij een operatie van een andere eenheid, waar ze zich echter boven voelden staan.
Ook werd de gebeurtenis wel in verband gebracht met de brief die commandanten hadden geschreven aan de vakbond over gebrekkig materieel in Uruzgan.
Het peloton van 24 soldaten van de Battle Group van de Task Force Uruzgan weigerde in elk geval een dienstbevel. Naar verluidt weigerden de manschappen een verkenning uit te voeren.
Defensie stond voor schut. Afgelopen weken haalde het peloton van de Task Force Uruzgan het wereldnieuws. Er werd onder meer gesteld dat er sprake was van “muiterij”.
De commandant van de gevechtseenheid, Nico Geerts, besloot daarop deze manschappen op non-actief te stellen omdat ze “een opdracht weigerden uit te voeren”. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie sprak over “problemen”.
Zie ook
Nederlandse militairen weigeren dienstbevel in Uruzgan
maandag 13 oktober 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)