zaterdag 27 september 2008

Nederlandse militairen weigeren dienstbevel in Uruzgan

De onrust die is ontstaan over het ontoereikende materieel om de missie in Uruzgan zo veilig mogelijk uit te voeren valt samen met het weigeren van een dienstbevel van een peloton van 24 soldaten van de Battle Group van de Task Force Uruzgan.

De commandant van deze gevechtseenheid, Nico Geerts, heeft deze manschappen op non-actief gesteld nadat ze een opdracht weigerden uit te voeren. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie spreekt over "problemen".

Naar verluidt weigerden de manschappen op verkenning te gaan. De Telegraaf meldt dat het “volgens ingewijden gaat om soldaten van de 43 Brigade Verkennings Eskadron”.

Volgens de krant zou het onduidelijk zijn of er een verband is tussen het gebrekkige materieel en het weigeren van het dienstbevel.

Er wordt ook gesuggereerd dat de groep protesteerde tegen een te korte voorbereidingstijd voor een opdracht, of dat ze zich gepasseerd voelden omdat een minder ervaren groep een hoofdrol kreeg en zij deze groep alleen maar hoefden te ondersteunen.

Problemen
Staatssecretaris Jack de Vries zei over het tijdelijk op non-actief stellen van een het verkenningspeloton dat “bij de afwikkeling van eerdere militaire operaties van dit peloton van Task Force Uruzgan (TFU) is gebleken dat er binnen de groep dusdanige problemen zijn, dat zij hun operationele taken niet naar behoren kunnen uitvoeren.”

“Hierop heeft de commandant TFU, mede in het belang van het personeel, besloten om de eenheid tijdelijk niet operationeel in te zetten,” aldus een verklaring van De Vries.

De staatssecretaris zegt de commandant van de groep te steunen: “De commandant maakt hierin een eigen afweging, en daar staan wij als politieke leiding volledig achter”.

Momenteel voert de Koninklijke Marechaussee een oriƫnterend feitenonderzoek uit om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. Op de uitkomsten daarvan zal Defensie niet vooruitlopen.

Het peloton wordt niet terug naar Nederland gestuurd. Op het weigeren van een dienstbevel kan ontslag of wel een gevangenisstraf tot 5 jaar staan.

Commotie
Eerder deze week zorgde minister van Defensie Eimert van Middelkoop voor heftige beroering omdat hij in een interview met Vrij Nederland had gezegd dat hij zich in militaire dienst “doodongelukkig zou hebben gevoeld” en hij zich niet thuis zou hebben gevoeld in de cultuur die er bij het leger heerst.

Van Middelkoop wist in de jaren zeventig de militaire dienst die er toen nog bestond te ontlopen op grond van “onmisbaarheid” voor een functie die hij toen vervulde.

Hij was namelijk actief voor zijn politieke partij, het SGP, en kon zo vrijstelling krijgen van de toenmalige dienstplicht.

Later ging de SGP een fusie aan met het RPF. De partijen gingen verder onder de naam ChristenUnie. Bij de afgelopen verkiezingen haalde deze groepering 6 zetels, en kon aansluiten in de regering die verder werd gevormd door het CDA en de PvdA.

Na zijn uitlatingen verklaarde de vakbond dat Van Middelkoop “de verkeerde persoon op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd is”.

Van Middelkoop heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden voor de gewraakte uitlatingen in het blad.

Zie ook
Tekort en gebrekkig materieel in Uruzgan zou geen gevaar opleveren

Geen opmerkingen: