Er ontstaat een steeds groter tekort aan personeel bij het Nederlandse ministerie van Defensie. Het aantal openstaande vacatures steeg met 1.000 naar 7.000. Dat maakte staatssecretaris van Defensie Jack de Vries vrijdag bekend in een brief aan de Kamer.
Er is bij Defensie sprake van een hogere uitstroom dan instroom van personeel. Er stappen meer mensen over naar de burgermaatschappij. Bij de keuring en de opleiding vallen ook kandidaten af.
De Vries wil nu dat soldaten met kinderen wel eens een uitzending naar een missiegebied over kunnen slaan.
Er wordt al lange tijd geklaagd over een zogenoemde hoge uitzendingsdruk. De regering stuurt relatief veel soldaten naar Uruzgan maar heeft er dus eigenlijk onvoldoende personeel voor.
De Vries schrijft dat vooral nieuwe jongere technische mensen binnen de krijgsmacht moeilijk te krijgen zijn omdat die in het bedrijfsleven meer verdienen. Hij maatregel wil hij daarom meer mensen op latere leeftijd laten instromen.
Door het gebrek aan technici moet Defensie nu steeds vaker commerciƫle bedrijven om het tekort op te vangen.
Vooral de landmacht heeft te maken met een gebrek aan sollicitanten omdat de helft van de mensen die naar deze krijgstak gaan weten dat ze worden uitgezonden naar Afghanistan. De marine is geliefder bij aspirant soldaten.
De staatssecretaris zegt dat het gebrek aan animo nog geen effect heeft op de missies in Uruzgan en Tsjaad.
Aan Afghanistan zit Nederland volgens het regeringsbesluit van november 2007 nog twee jaar aan vast. Eind 2010 wil Den Haag er weg zijn.
Bij Defensie zijn 67.000 mensen werkzaam. Nederland heeft ongeveer 1.700 soldaten in Afghanistan gestationeerd, maar een poosje terug meldden de vakbonden dat er over het algemeen wel 2.000 soldaten daar zijn. De Telegraaf noemde onlangs een getal van 2.400.
zaterdag 30 augustus 2008
Personeelstekort bij ministerie van Defensie loopt op
Labels:
jack de vries,
landmacht,
marine,
personeel,
tsjaad,
uruzgan,
uruzgan-effect
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten