maandag 13 oktober 2008

Maatregelen tegen ongepast handelen van verkenningspeloton in Uruzgan

Tegen de pelotonsleiding en een aantal onderofficieren van het Nederlandse peloton verkenners dat onlangs in Afghanistan in opspraak is geraakt zijn harde maatregelen getroffen. Zo worden twee kaderleden uit hun functie ontheven.

Het Openbaar Ministerie stelde na onderzoek vast dat de militairen van het verkenningspeloton zich niet aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt, maar de commandant van de TFU heeft ook een eigen onderzoek uitgevoerd.

Het ministerie van Defensie meldt dat “om vast te stellen of er sprake is geweest van verwijtbaar gedrag de commandant TFU aansluitend een eigen onderzoek heeft gehouden”.

Op grond daarvan is geconstateerd dat in enkele gevallen niet adequaat en ongepast gehandeld is.

Twee kaderleden hebben volgens Defensie “door hun handelen het vertrouwen dusdanig geschaad dat ze niet meer in staat worden geacht om hun leidinggevende taken uit te voeren”.

Deze soldaten worden daarom “van hun functie ontheven en naar Nederland gestuurd”.

Een aantal kaderleden blijft in het gebied werkzaam maar tegen hen worden wel disciplinaire maatregelen genomen. De overige kaderleden en alle manschappen van het peloton zijn niets te verwijten, zo deelde Defensie mee.

De vertrouwensrelatie met de compagniesleiding is wel beschadigd. Daarom worden de eenheden van het peloton bij een andere compagnie binnen de Battlegroup ingezet.

In de pers circuleerden berichten dat de verkenners zich gepasseerd voelden omdat ze slechts een aanvullende taak kregen bij een operatie van een andere eenheid, waar ze zich echter boven voelden staan.

Ook werd de gebeurtenis wel in verband gebracht met de brief die commandanten hadden geschreven aan de vakbond over gebrekkig materieel in Uruzgan.

Het peloton van 24 soldaten van de Battle Group van de Task Force Uruzgan weigerde in elk geval een dienstbevel. Naar verluidt weigerden de manschappen een verkenning uit te voeren.

Defensie stond voor schut. Afgelopen weken haalde het peloton van de Task Force Uruzgan het wereldnieuws. Er werd onder meer gesteld dat er sprake was van “muiterij”.

De commandant van de gevechtseenheid, Nico Geerts, besloot daarop deze manschappen op non-actief te stellen omdat ze “een opdracht weigerden uit te voeren”. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie sprak over “problemen”.

Zie ook
Nederlandse militairen weigeren dienstbevel in Uruzgan

zaterdag 27 september 2008

Nederlandse militairen weigeren dienstbevel in Uruzgan

De onrust die is ontstaan over het ontoereikende materieel om de missie in Uruzgan zo veilig mogelijk uit te voeren valt samen met het weigeren van een dienstbevel van een peloton van 24 soldaten van de Battle Group van de Task Force Uruzgan.

De commandant van deze gevechtseenheid, Nico Geerts, heeft deze manschappen op non-actief gesteld nadat ze een opdracht weigerden uit te voeren. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie spreekt over "problemen".

Naar verluidt weigerden de manschappen op verkenning te gaan. De Telegraaf meldt dat het “volgens ingewijden gaat om soldaten van de 43 Brigade Verkennings Eskadron”.

Volgens de krant zou het onduidelijk zijn of er een verband is tussen het gebrekkige materieel en het weigeren van het dienstbevel.

Er wordt ook gesuggereerd dat de groep protesteerde tegen een te korte voorbereidingstijd voor een opdracht, of dat ze zich gepasseerd voelden omdat een minder ervaren groep een hoofdrol kreeg en zij deze groep alleen maar hoefden te ondersteunen.

Problemen
Staatssecretaris Jack de Vries zei over het tijdelijk op non-actief stellen van een het verkenningspeloton dat “bij de afwikkeling van eerdere militaire operaties van dit peloton van Task Force Uruzgan (TFU) is gebleken dat er binnen de groep dusdanige problemen zijn, dat zij hun operationele taken niet naar behoren kunnen uitvoeren.”

“Hierop heeft de commandant TFU, mede in het belang van het personeel, besloten om de eenheid tijdelijk niet operationeel in te zetten,” aldus een verklaring van De Vries.

De staatssecretaris zegt de commandant van de groep te steunen: “De commandant maakt hierin een eigen afweging, en daar staan wij als politieke leiding volledig achter”.

Momenteel voert de Koninklijke Marechaussee een oriënterend feitenonderzoek uit om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. Op de uitkomsten daarvan zal Defensie niet vooruitlopen.

Het peloton wordt niet terug naar Nederland gestuurd. Op het weigeren van een dienstbevel kan ontslag of wel een gevangenisstraf tot 5 jaar staan.

Commotie
Eerder deze week zorgde minister van Defensie Eimert van Middelkoop voor heftige beroering omdat hij in een interview met Vrij Nederland had gezegd dat hij zich in militaire dienst “doodongelukkig zou hebben gevoeld” en hij zich niet thuis zou hebben gevoeld in de cultuur die er bij het leger heerst.

Van Middelkoop wist in de jaren zeventig de militaire dienst die er toen nog bestond te ontlopen op grond van “onmisbaarheid” voor een functie die hij toen vervulde.

Hij was namelijk actief voor zijn politieke partij, het SGP, en kon zo vrijstelling krijgen van de toenmalige dienstplicht.

Later ging de SGP een fusie aan met het RPF. De partijen gingen verder onder de naam ChristenUnie. Bij de afgelopen verkiezingen haalde deze groepering 6 zetels, en kon aansluiten in de regering die verder werd gevormd door het CDA en de PvdA.

Na zijn uitlatingen verklaarde de vakbond dat Van Middelkoop “de verkeerde persoon op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd is”.

Van Middelkoop heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden voor de gewraakte uitlatingen in het blad.

Zie ook
Tekort en gebrekkig materieel in Uruzgan zou geen gevaar opleveren

zaterdag 30 augustus 2008

Personeelstekort bij ministerie van Defensie loopt op

Er ontstaat een steeds groter tekort aan personeel bij het Nederlandse ministerie van Defensie. Het aantal openstaande vacatures steeg met 1.000 naar 7.000. Dat maakte staatssecretaris van Defensie Jack de Vries vrijdag bekend in een brief aan de Kamer.

Er is bij Defensie sprake van een hogere uitstroom dan instroom van personeel. Er stappen meer mensen over naar de burgermaatschappij. Bij de keuring en de opleiding vallen ook kandidaten af.

De Vries wil nu dat soldaten met kinderen wel eens een uitzending naar een missiegebied over kunnen slaan.

Er wordt al lange tijd geklaagd over een zogenoemde hoge uitzendingsdruk. De regering stuurt relatief veel soldaten naar Uruzgan maar heeft er dus eigenlijk onvoldoende personeel voor.

De Vries schrijft dat vooral nieuwe jongere technische mensen binnen de krijgsmacht moeilijk te krijgen zijn omdat die in het bedrijfsleven meer verdienen. Hij maatregel wil hij daarom meer mensen op latere leeftijd laten instromen.

Door het gebrek aan technici moet Defensie nu steeds vaker commerciële bedrijven om het tekort op te vangen.

Vooral de landmacht heeft te maken met een gebrek aan sollicitanten omdat de helft van de mensen die naar deze krijgstak gaan weten dat ze worden uitgezonden naar Afghanistan. De marine is geliefder bij aspirant soldaten.

De staatssecretaris zegt dat het gebrek aan animo nog geen effect heeft op de missies in Uruzgan en Tsjaad.

Aan Afghanistan zit Nederland volgens het regeringsbesluit van november 2007 nog twee jaar aan vast. Eind 2010 wil Den Haag er weg zijn.

Bij Defensie zijn 67.000 mensen werkzaam. Nederland heeft ongeveer 1.700 soldaten in Afghanistan gestationeerd, maar een poosje terug meldden de vakbonden dat er over het algemeen wel 2.000 soldaten daar zijn. De Telegraaf noemde onlangs een getal van 2.400.

zaterdag 14 juni 2008

Veel officieren verlaten de krijgsmacht

Een toenemend aantal officieren en onderofficieren verlaat het leger. Afgelopen jaar zwaaiden 250 leidinggevenden voortijdig bij Defensie af. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2005. De militaire vakbonden hebben dan ook alarm geslagen. Dat meldde het Algemeen Dagblad deze week.

De knelpunten zitten in de rangen van sergeant, sergeant-majoor, kapitein en majoor. Dat zijn met twaalf tot twintig dienstjaren zeer ervaren militairen.

De krant meldt: “Ze stappen op omdat ze te vaak op uitzending moeten en veel van huis zijn vanwege oefeningen. Ze kunnen het werk niet combineren met hun privéleven. Deze leidinggevenden hebben in de burgermaatschappij vaak een goed betaalde baan in het verschiet.”

De Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO) haalt nog een belangrijke reden aan en zegt: “Wanneer deze mensen in Uruzgan zijn geweest, hebben ze gefunctioneerd op de toppen van hun kunnen. In Nederland eindigen ze achter een bureau waar ze drie jaar aan beleid werken zonder veel invloed te hebben.”

Hierdoor zouden mensen afhaken terwijl deze groep volgens de vakbond “essentieel is voor de continuïteit, want ze leiden rekruten op en nemen kennis van de oude rotten over.’’

Ook de vakbond VBM-NOV maakt zich grote zorgen over het kwaliteitsverlies omdat het geen functies zijn die eenvoudig weer zijn in te vullen, want de ervaring die de personeelsleden hebben, hebben ze jarenlang opgebouwd.

Het plaatsvervangend hoofd personeel, generaal-majoor Ton van Ede, spreekt dat laatste in de krant echter tegen. Hij is van mening “dat we voor de missies hebben getekend en die belofte komen we na”. Defensie is volgens hem op de goede weg bij de werving van officieren.

Het aantal officieren dat afgelopen jaar het leger heeft verlaten ligt ongeveer twee keer zo hoog als in 2005. Het ministerie is concludeert daaruit wel “dat er iets aan de hand moet zijn bij defensie”.

Van Ede zegt in de krant: “De arbeidsmarkt is ingrijpend veranderd. Mensen zijn veel mobieler. Dat merken wij ook. Vroeger koos iemand een loopbaan voor het leven, nu niet meer. De kansen voor ons personeel zijn elders ook heel goed.”

Jonge officieren willen volgens hem heel graag op oefening en uitzending. Maar wanneer men boven de 30 komt en een gezin krijgt, dan wordt het anders. Dan gaan mensen nadenken of ze wel binnen de krijgsmacht willen blijven.

“Helemaal als je kijkt naar het grote aantal uitzendingen en oefeningen,” aldus van Ede.

Het vinden van nieuwe officieren is voor Defensie maar één van de hoofdbrekens. Er is een personeelstekort van 6000 mensen weg te werken.

Optimisme is er momenteel bij de krijgsmacht wel over het hoge aantal aanmeldingen voor de Nederlandse Defensie Academie. Er zijn meer aanmeldingen dan plaatsingsmogelijkheden.

Op de lange termijn is het ministerie optimistisch over de kansen van defensie op de arbeidsmarkt, ook omdat Defensie volgens eigen zeggen een hoop heeft te bieden.

Eerder dit jaar werd gezegd dat de Nederlandse ISAF-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft rechtstreeks effect op het aantal aanmeldingen bij de krijgsmacht. Dit werd bestempeld als het “Uruzgan-effect”.
Tekort aan rekruten door “Uruzgan-effect”

maandag 14 april 2008

Tekort aan rekruten door “Uruzgan-effect”

De Nederlandse ISAF-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft rechtstreeks effect op het aantal aanmeldingen bij de krijgsmacht. Dat meldt maandag het dagblad de Telegraaf.

Dat krant schrijft dat wanneer er Nederlandse slachtoffers vallen in Afghanistan de animo om het leger in te gaan met ongeveer 25 tot 30 procent daalt.

De Telegraaf citeert het hoofd werving en selectie bij de Luchtmacht. Die spreekt in een uitzending van het televisieprogramma Zembla van een “Uruzgan-effect”.

Naast de krappere arbeidsmarkt is dit er de oorzaak van dat de krijgsmacht kampt met een personeelstekort.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) ontkent echter in een wederhoor het bestaan van een “Uruzgan-effect”.